Харчування учнів

Харчування учнів ЗНЗ

Безкоштовне (пільгове) харчування учнів ЗНЗ

Безкоштовне харчування (з одноразовим режимом) здійснюється відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації від 03.03.2017 No 237 «Про організацію у 2017 році харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах м. Києва, заснованих на комунальній власності територіальної громади міста Києва». Всього безкоштовним харчуванням у Києві забезпечено 123735 учнів.

Що може проконтролювати одна мама чи батько у їдальні закладі освіт?

Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи і поцікавитися, що їсть її дитина. Щоправда, батьки не можуть просто так (без санітарної книжки, спецодягу) зайти у харчоблок, але й туди можна хоча б зазирнути, щоб побачити, чи у належному стані там чистота і зовнішній вигляд працівників. Отже, окремі батьки можуть зробити таке:

  • спробувати рукою тарілку: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;
  • перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям;
  • купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене.

У їдальні має бути меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у райадміністрації) та примірне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Дерпжсипоживслужби. Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи.

Можна зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці, в останньому випадку можна попросити працівників провести цей вимір, та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.

У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки.
Згідно з санітарними нормами, у кранах їдальні повинна бути не тільки холодна, але й тепла вода.

Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої (перелік буфетної продукції, погоджений із територіальним органом, повинен бути вивішений перед буфетом).

Варто звертати увагу і на зовнішній вигляд працівників: усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір. Працівники харчоблоків мають працювати тільки здоровими, без шкіряних висипів (це щоденно має перевіряти працівник закладу, який відповідає в ньому за харчування дітей, наприклад, медсестра чи завуч). Також порушенням норм вважається, якщо нігті працівника пофарбовані лаком і якщо на них є ювелірні прикраси (камінець з каблучки може впасти у їжу а потім – до тарілки дитини).

Харчування учнів ЗНЗ

Куди звертатись у разі виявлення значних порушень: в першу чергу до керівника закладу та/або Держпрожспоживслужби в областях та м.Києві.

Адреса: 01001, м. Київ, вул. Б.Грінченка, 1
Режим роботи: Пн-Чт: 09:00-18:00 Пт: 09:00-16:45
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Телефон: (044) 279 12 70 - приймальня; (044) 278 84 60, 278 41 70 - канцелярія

 

Інформаційна довідка